Anbefaling: Nick Bilton Smart Content

from http://www.flickr.com/photos/nickbilton/

Faldt over denne lille perle:

Fik mig til at tænke på om den gamle historie om at kvinder skulle være bedre til at multitaske end mænd.

Inden jeg fortsætter skulle jeg måske slå fast at jeg tror at denne skelnen mellem hvordan at mænd og kvinder tænker, er skidt for os alle. For selvom der muligvis er forskelle statistisk set, tror jeg på at der er større variation indenfor hver køn, en variation mellem kønnene.  Så selvom kvinder måske statistisk set tænker mere på sko, er der sikkert mange mænd som tænker mere på sko end mange kvinder. Tænkt eksempel, jeg tænker nu ikke selv meget på sko. Problemet med at understrege de statistiske forskelle bliver så at disse forskelle så bliver tillagt kønsværdier: Det er feminint at tænke på sko…  Hvilket naturligvis er noget sludder.  Tænk f.eks. på sikkerhedssko… ikke spor feminint vel?

Man kan med Desmond Morris metoder argumentere at kvinder skulle være bedre til at multitaske, fordi de havde mange samtidige opgaver, når de tog sig af de hjemlige sysler: passe børn, passe afgrøder, holde øje med ydre fjender, vedligeholde det stammesociale hierarki, hvorimod at manden kun har et for øje af gangen: At jage den mammut.

For at blive lidt i de naturvidenskabelige metaforer kan man sige at kvinden øjne, som på bytte dyr er på hver side af hovedet, så de holder overblikket, men ikke har meget synsfelt i fokus. Hvor mændene har begge øjne (snævert) på samme side, som rovdyr, men med 100% fokus på målet.

Nick laver så en smart skelnen mellem opgaver som hjernen ubesværet kan multitaske (trække vejret, holde balancen, etc) og opgaver som kræver opmærksomhedsskift. Han fortæller at dette skift kan måles i “Broadmann’s Area 10″ delen af hjernen, han fortæller (stolt) at han selv har ADD hvilket gør ham god til multitaskning…. kunne have været interessant (med de indledende forbehold) hvis han havde sammenlignet mænd og kvinders trafik i Area 10, ved tilsvarende opgaver.

Han kommer vidt omkring i foredraget, og dermed bliver det meget overfladisk, men emnerne er spændende, og favner fra hvad computerspil gør ved hjernen, til nyhederenes historie.  Han kommer frem til sædvanlige konklusioner omkring nyhedernes fremtid: dialog, deltagelse, nærværd men desværre uden rigtigt at få det kædet op på multitaskning pointen.

Hans påstand om at han multitasker rigtigt meget er ikke illustreret i selve hans oplæg, han holder sig selv 100% fokuseret på sin opgave, og demonstrer IKKE at han selv multitasker “for meget”. Men det gør nok at oplægget er godt, selvom det ikke underbygger hans pointe.

UPDATE: DR UDLAND raporterer at man KAN tænke på 2 ting samtidig, og at dette er grunden til at man har 2 hjernehalvdele. De mener at en bedst at bruge hjernen på kun en hjerne, men at hjernen KAN skifte til at holde fokus på to vigtige opgaver samtig (så du kan godt tale og køre bil samtidigt) Men 3 er for meget!

se video her:

indslaget starter 2/3 dele inde, og man vist kun spole i det som er hentet

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.