Om brugen af Twitter og Facebook

Denne lille historie ender med lidt opdaterede tanker om Twitter og Facebook, men starter med lidt historik. Så ingen Journalistisk vinkling af historien, så skip til bunden hvis du bare vil skimme konklussionerne.

Det hele startede med dette Tweet

 

Dette undrede mig, da det minder mere om sådan jeg bruger twitter, men da jeg ved @systenaddict har udviklet en del til Facebook kommer jeg med denne kommentar:

 

Lars svarer

 

Igen, det lyder som jeg har det med Twitter, og slet ikke som jeg har det med Facebook, så jeg kan ikke dy mig:

 

Heldigvis kommer der en forklaring fra Lars

 

Her anderkender Lars så en af Twitters grundlæggende mangler, nemlig muligheden for fordybning, og skriver så et glimrende blogindlæg. Læs der her

Om Facebookflowet

Nu har jeg aldrig selv brugt Facebook mere end max en gang om dagen, på nær i arbejdssammenhæng når jeg skulle ringe til folk jeg ikke kender, men jeg syntes ikke at Facebook har samme indbyggede behov for konstante tjek om der sker noget. Dette skyldes flere ting, dels (måske) dem jeg følger på Facebook kan have en anden sammensætning, og andre uudtalte krav til kommunikationen, men mere interessant (i denne sammenhæng) Facebooks måde at have et “anker” i debatterne, der er oftest en tydelig starter af debatten (ham/hun som du følger) og ligegyldigt hvornår man tjekker Facebook, kan man se heledialogen, som den ser ud pt. På Twitter er der også “tråde” men ofte svarer folk hinanden på tværs, store debatter for så mange deltagere at der ikke er plads til andet en namedropping. Og ofter starter flere en ny tråd op om samme debat, med deres egne statements.

Jeg har det så også som både Lars, og @systemaddict at de fleste updates fra Facebook er af en mere uformel og ikke vigtig natur og derfor nemt kan springes over. Invitationer til events og direkte beskeder overlever fint den dags tid som der nemt kan komme imellem.

Men Facebook ændrer sig. Jeg deltager nu i faglige grupper som har et andet indhold. Jeg følger flere og flere som jeg ellers kun kender fra twitter, så klicheen om Twitter som “faglig” og Facebook som Vennerne fra skolen bliver mere om mere utydelig. (for mig)

Om Twitterflowet

Lars skrive også at det er nemmere at få hele feedet med fra Twitter, og her bliver jeg lidt misundelig, og tror Lars måske bruge bedre apps eller har en anden følge strategi end mig, og at denne måske er bedre end min.

Min brug af twitter er mest pr tlf (iOS pt, men jeg skifter gerne) Jeg følger alle som skriver relativt fagligt interessant, folk som deltager i dialog, men er begyndt at unfollowe folk hvis deres (anderledes !) politiske holdninger spolerer mit humør. (det er noget skidt kun at lytte til dem man er enige med, men enkelte personer var for anstrengende at høre på)

Dette giver mig et mainflow som jeg, selv med alt for god tid, slet ikke kan følge slavisk. Det er herligt når jeg har noget ventetid, at have et hurtigt flow med konstant informationsflow, men jeg har droppet at få det hele med. Men da der er nogen som jeg MEGET gerne vil have alt med fra, bruger jeg en “privat” liste med meget få personer i. Listen er privat for ikke at støde nogen (uhhh som om)

Den eneste twitterklient som har en fornuftig understøttelse af disse lister er Tweetdeck (andre bud er velkomme) På iOS hiver tweetdeck ikke updates ind i baggrunden (æv) men sikkert godt for batteritiden. Men Jeg kan vælge at læse min “A-Liste” som det første jeg ser!

Problemet ved Kronologisk læsning

Problemet er så hvis man vil deltage i en samtale. Enten læser man tweets i rækkefølge (så får man dialogen i den række følge som dialogen faldt i) men så skal man vente med at svare på tweets til man har læst helt færdigt, og sker det mon nogen sinde? Men hvis man svarer på tweets som man læser dem i dette læseflow så sker det ofte at man svarer noget som alle andre allerede har sagt, måske endda bedre.

Problemet ved at læse seneste først

Hvis man læser seneste først, kan dialogen være svær at forstå, det oprindelige problem skal findes, og dialogens omdrejningspunk, og om dialogen er interessant skal lige lures. Man kan opleve at skrive noget andre har skrevet, men når man starter på læsningen, er dem man er i dialog med, stadig online, og man kan have en hurtigere dialog.

Opsummering

Jeg har det nok med Twitter som Lars og @systemaddict har haft det med Facebook, der er simpelthen mest værdi i Twitter hvis man er på hele tiden (pokkers!)

Heldigvis er alle på Twitter klar over præmisen acynkrone dialog, og sene, gentagne svar er helt ok!

Google Plus?

Jeg kunne jo godt lidt Google Wave da den havde elementer af Twitters ankerløse dialog, men dialogen sker jo hvor folk mødes, og det er tydeligvis stadig på Twitter.

Google Plus kunne være lidt af svaret på denne problematik, med dets Cirkler og andet smart, men der er stadig for stille, selvom dette hele tiden bliver bedre.

(mere om det når jeg tror på Google plus har fundet en plads)

PS

Hvorfor al den dokumentation i denne post?

Jo, lidt for at teste embeddet tweets fra Twitter, men også for at kunne brokker mig lidt over Twitters frakmenterede dialog.

Man kan få overblik over en streng i dialogen ved at klikke på “open” ved et tweet, men dette er kun på Computeren, og det er ofte ikke der jeg benytter Twitter.

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.